abono.se – Vi Jämför Bredband i Sverige 2021!

Jämför bredband Sverige 2022

abono.se abono jämför bredbandVi på abono.se vill hjälpa dig hitta ett bredband som, utifrån syfte och behov, fungerar bäst för dig.

Denna guide kommer på ett översiktligt sätt gå igenom olika faktorer som är bra att tänka på när du införskaffar bredband, samt hur de olika begreppen ter sig i praktiken.

Sammanfattningsvis förvandlar vi alla förvirrande siffror och tekniska förkortningar till lättbegripliga termer!

Jämför bredband online – Grunderna

Du har säkert hört ordet bredband slängas runt lite överallt, men vad betyder det egentligen?

Det kanske inte spelar så stor roll att veta vad just termen “bredband” står för, så vi sammanfattar det till att det är alla de olika tekniker som går att använda sig utav för att via en devis koppla upp sig mot internet.

Ett bredband är ingen enhet i sig, utan kräver något som aktiverar själva uppkopplingen, till exempel en dator, en smartphone, en surfplatta eller en tv.

Vilken bredbandsteknik är bäst?

Man tänker ofta att ett bredband är något som placeras i ens lägenhet eller hus utan att riktigt tänka på att det faktiskt finns olika tekniker att använda sig av för att bredbandet ska aktivera en internetuppkoppling.

Ett bredband kan levereras via telefonledningar direkt till telefonjacket, vilket kallas för “Bredband via ADSL” Bredband kan också leverereas via Kabel-TV – vilket dock kräver att du är ansluten till ett sådant nät. Här kommer således din geografiska position att spela in.

Det senaste alternativet kallas löst “mobilt bredband” och använder sig av tekniken 3G och 4G och är ett helt trådlöst alternativ.

Vilken hastighet behöver man på sitt bredband?

Erbjudanden bredband sverige 2019I våra jämförelser ser du att mycket vikt ligger vid just operatörernas erbjudanden om hastighet.

Hur används då begreppet “hastighet” i fråga om bredband?

Utan att krångla till det så ser man ofta hastigheten som ett mätverktyg för att se hur snabbt du kan genomföra vissa åtgärder på din enhet.

Till exempel hur snabbt du kan navigera runt på internet utan att du behöver vänta på att hemsidor ska ladda, hur väl du kan spela vissa onlinespel och hur högt allmänt tryck du kan lägga på din anslutning utan att stöta på prestandaproblem.

Behovet av en hög hastighet varierar beroende på hur mycket det kan tänkas krävas för att ditt bredband ska kunna hålla en bra lägstanivå för ditt hushålls internetupplevelse. Termen “hastighet” används således negativt uttryckt som en så hög lägstanivå som möjligt.

Ska du köpa bredband med eller utan fast telefoni?

Om du väljer att ha telefoni hos en internetleverantör är det många som erbjuder vissa rabatter, men fast telefoni är någonting som blir mer och mer ovanligt i Svenska hushåll.

Ska du köpa mobilt eller fast bredband?

Detta är väldigt mycket beroende på vart i landet du befinner dig hur stort behov du har av att kunna förflytta dig med ditt bredband. Ibland kan det vara lika bra att teckna ett mobilabonnemang istället.

Vi gör en snabb jämförelse här nedan:

Mobilt bredband fördelar och nackdelar

Med ett mobilt bredband är du fri att ta med det vart du vill så länge du befinner dig under operatörens nät. Fördelen med detta är självklar, har du till exempel behov av bredband på flera platser men finner det onödigt att köpa flera fasta bredband.

Nackdelen är att det ofta inte är lika stabilt som en fast anslutning kan vara – du kan därför känna dig begränsad till vissa saker du hade velat göra. Att spela online spel som kräver en snabbare anslutning kan vara problematiskt från ett mobilt bredband.

Täckningen påverkar också det mobila bredbandets prestation och kan komma att variera beroende på vart du befinner dig.

Fast bredband fördelar och nackdelar

Ett fast bredband är en stabil och pålitlig internetuppkoppling. Detta är det självklara alternativet om du i ditt hushåll har flera medlemmar som vill använda detsamma.

Du kan använda detta trådlöst inom ramen för anslutningen samt via en kabel direkt från ditt modem.

Som ovan nämnt finns det två olika tillvägagångssätt för att ha en fungerande fast bredband i ditt hushåll, och detta är antingen via telefonledningarna eller via kabel-TV. Ett fast bredband är inte sällan dyrare än ett mobilt, därför kan priset du betalar för vad du faktiskt använder bli oproportionerligt, vilket kan vara en nackdel till den mer simpla internetanvändaren.

Vad ska man tänka på när man väljer bredband?

  • Vilka behov har du? Du kan antingen använda ditt bredband för prestationskrävande saker som att streama film eller spela onlinespel men vissa nöjer sig med att endast behöva kunna logga in på facebook och betala räkningarna.
  • Hur många är det som ska använda bredbandet? Om ni är flera i ett hushåll som ska använda ett bredband simultant ställer det högre krav på prestandan och kräver en högre hastighet för att kunna tillgodose dataförbrukningen.
  • Hur stort är hushållet? Ifall du har ett större hushåll kan det vara så att du behöver flera modem för att räckvidden ska nå ut till hela hushållet. Då brukar det ofta krävas en snabbare hastighet på bredbandet.
  • Vilken typ av kundsupport är du i behov av? Kundsupport är ofta en underskattad faktor när man väljer bredband då det är vanligt att man har olika typer av tekniska problem eller faktura-frågor osv. Under tiden abonnemanget löper.
  • Vart i landet befinner du dig? Vissa bredbandsoperatörer är tekniskt begränsade när det gäller att leverera bredband till vissa delar av landet. Detta framgår ofta väldigt tydligt och det är nästan omöjligt att “råka” köpa ett bredband du inte kan använda dig av då det ställs krav på att du fyller i din adress under upptecknandet.
  • Vilken typ av bindningstid är du ute efter? Lägg gärna lite tid på att läsa igenom avtal eller fråga kundsupport om du är osäker på vissa delar av avtalet. Inte sällan är vissa villkor snyggt inbäddat i avtal som kan göra att du fastnar i en avtalstid som du inte riktigt förväntade dig.
  • Har du kollat efter erbjudanden? I kampen om konsumenten så erbjuder många bredbandsoperatörer rabatter och andra typer av rebjudanden för nya kunder. I listan ovan kommer även rabatter och erbjudanden listas.

Clara Yun abono.se skribent

Clara Yun

Skribent

Clara har bakgrund i frilansande journalistik och är både utbildad samhällsvetare och journalist. Clara började med att vara ett bollplank i uppstarten av abono.se men är numera involverad heltid med arbetet på hemsidan. Clara använder för sitt skrivande en metod som involverar läsaren och gör det tydligt och konkret att ta till sig innehållet.

[email protected]