Jämför kontantkort och SIM-kort med surf till surfplatta
jämför simkort

Jämför kontantkort och Simkort med surf till surfplatta, bilen mm.

[ Estimerad lästid: 7 minuter ]

Kontantkort Surf

Att välja rätt kontantkort att använda till surfplattan, bilen eller liknande är inte särskilt svårt. Det du behöver tänka på är vilken operatör du vill använda och mängden surf du är ute efter.

Det kan även vara bra att se till så din datasurf är baserat på ett 4G-nät vilket finns tillgängligt i nästan hela Sverige numera.

Ett 3G när erbjuder en nerladdningshastighet på 32mbit/s och 4G erbjuder hela 80mbit/s.

Operatörer som Telia låter dig ladda på telefonen med upp till 50Gb surf, vilket kostar dig 349 kronor i månaden. Då ingår inga samtal eller sms, men för användning på surfplattan borde inte detta behövas.

Hos Comviq kan du köpa 20GB surf för 295kr – och där får du även till både fria samtal och SMS. Tre erbjuder den dyraste varianten där 50GB surf kostar 599kr i månaden. Då får du även fria samtal och SMS.

Vad är skillnaden på kontantkort och abonnemang?

Ett kontantkort låter dig betala i förhand och du behöver inte oroa dig för en massa oväntade kostnader.

Du väljer alltså själv hur mycket du vill ladda på och du kan närsom lägga till mer surf eller ändra mängden från månad till månad.

Ett mobilabonnemang binder upp dig på en fast summa i månaden, vilket ofta är billigare men mindre flexibelt. Det är dock möjligt att även för ett abonnemang lägga till extra surf när du vill om det skulle vara så att du förbrukat din månadskvot.

Byta mobilabonnemang från Telenor

Beställ simkort online

Ett simkort är enkelt förklarat ett plastöverdraget microchip kopplat till ett telefonnummer.

Oavsett om du väljer att använda ett simkort till endast surf så behöver simkortet ett unikt nummer att binda det till. Detta är dock någonting som inte är aktivt i sådant läge.

Ett simkort behöver alltid vara kopplat till ett telefonnummer, men detta nummer kan enkelt bytas via en nummerflytt – exempelvis om du ska byta mobiloperatör eller vill ha ett nytt telefonnummer.

Ett simkort kan även lagra en stor mängd data, till exempel en telefonbok med sparade telefonnummer. Rekommenderat är dock att lagra sådan information i din telefons säkerhetskopia eller i ett datacloud.

Hur får man gratis simkort från sin operatör?

Operatörer erbjuder dig alltid gratis simkort och det kommer alltid finnas en variant som är kompatibel till din telefon. Dessa är micro-SIM, mini-SIM och nano-SIM.

Det är vanligt att operatören skickar ut ett trillingkort, vilket ger dig möjligheten att välja simkort automatiskt istället för att manuellt beställa en särkskild modell.

Du kan välja att beställa kontantkort med surf eller ett utan. Det finns fördelar med båda, men det vet bara du vad du ska ha det till. Du beställer vanligtvis kontantkort månadsvis, men om du väljer att fortsätta använda samma kontantkort så behöver du naturligtvis inte beställa nytt simkort. Detta gäller även om du vill byta prisplan eller pausa ditt kontantkort ett tag.

Du kan även köpa kontantkort för längre perioder, till exempel 1 år om du är säker på vad du ska använda det till.

Du kan beställa ditt simkort direkt från din operatörs hemsida, eller när du tecknar upp dig till en ny operatör. Du kan även hitta ett simkort i butik – men då kostar det då butiker tar betalt för tillhandahållningen.

Viktigt att tänka på att om du har en operatörlåst telefon eller surfplatta så kommer bara operatörens egna simkort gå att använda till den enheten.

En annan vettig sak att tänka på är att du kan köpa simkort utomlands ifall du endast planerar att använda det i ett visst land. Dock erbjuder många operatörer fri roaming och samtal i flera länder, speciellt inom EU/EES.

Simkort med surf utan samtal

simkort med surf utan samtalTill skillnad från kontantkort, där du kan styra din surf mer, så kan ett mobilabonnemang bli rätt dyrt. Speciellt om du binder upp dig på ett abonnemang som erbjuder mer än vad du egentligen behöver.

Om du har ett kontantkort med endast surf kan du med fördel fortfarande ringa via skype, messenger och andra appar.

Detta är både smidigt och kan spara dig en hel del pengar. Detta är också väldigt smidigt när du är utomlands. Fungerar ju även när du är uppkopplad på wifi. Du får avväga ungefär hur mycket tid du kommer spendera utan wifi och anpassa din surfmängd utefter detta. Ett tips är att börja lågt, så du kan fylla på när du känner att du har för lite.

De flesta kontantkort har en giltighetstid på 30 dagar så därför kommer inte din surf sparas.

Simkort till surfplatta

Låt oss gå igenom vad ett simkort till surfplattan faktiskt innebär. För det första – och som ovan nämnt – kommer du inte behöva betala för simkortet om du beställer det direkt från din operatör. simkortet till surfplattan kan vara antingen ett kontantkort eller ett abonnemang.

Det kommer fungera liknande som det simkortet du använder till din mobil, förutom att du inte kommer ha några samtal bundna till det.

Du kommer däremot kunna surfa över 3G/4G-nät och ansluta dig till ett WiFi. Man kan även kalla denna version av abonnemang för mobilt bredband.

Om du inte är nöjd med din nuvarande operatör eller behöver byta till en operatör som erbjuder tvillingkort så är det bra att det är ovanligt att teckna simkort med bindningstid nuförtiden. Erinrar dock om uppsägningstiden, som alltid är 1 månad.

Du kommer behöva ett Simkort till surfplattan om du över huvud taget ska kunna surfa utan Wifi. Vissa surfplattor stödjer inte simkort, så om detta är någonting du vet att du vill ha så tänk på det innan du köper din surfplatta.

Simkort till iPad

Som ovan nämnt fungerar ett simkort till din iPad precis som till din telefon. Om du väljer ett kontantkort till din iPad så kan du ladda kontantkortet när du vill, och för hur mycket du vill.

Ett lämpligt simkort till din surfplatta borde vara ett kontantkort med mobilt bredband (alltså endast internetuppkoppling, inga samtal) eller ett kontantkort där du kan välja att endast ladda på surf.

Om du vill ha ett simkort till flera surfplattor kan du koppla in denna i en router och på så sätt dela nätverket med flera olika enheter. Detta är dock inte optimalt och att ha ett individuellt simkort till olika enheter är att föredra.

Simkort till bilen

Skicka en tårta från bilen? Du kan enkelt, precis som ovan, köpa simkort till bilar som stödjer detta. Att köpa tvillingkort är någonting som en del operatörer erbjuder, men detta brukar ofta bara tillåta en av simkorten möjligheten att ringa, smsa och surfa.

beställa simkort till ipad

Köp Surfplatta tillsammans med Kontantkort eller Abonnemang

Halebop

Halebop erbjuder surfplattor som kommer med endera kontantkort eller abonnemang. Om du väljer ett abonnemang så kostar detta givetvis exta, men om du väljer kontantkort så kan du själv välja om/när/hur mycket du vill ladda detta med. Det ingår alltså oavsett om du vill ha det eller inte.

Gällande abonnemang så erbjuds flera olika datapaket, senior/ungdom/student-erbjudanden och all surf sparas till nästa månad. Om du köper en surfplatta till ditt abonnemang får du även en hel del surf på köpet.

Telia

Telia har nog det största utbudet av surfplattor med kontantkort. Precis som med Halebop så får du ett gratis kontantkort till din surfplatta. Här får du också även en bonus i form av extra surf och erbjudande om att ladda ditt kontantkort extra billigt den första gången. Du får fri surf inom EU/EES även på ditt kontantkort.

Tre

t erbjuder en hel del surfplattor. Tre har stor variation i hur du vill kombinera surfplattan med ett abonnemang eller kontantkort. Små abonnemang och dyrare surfplattor eller helt tvärtom. Du kan även köpa surfpaket som fungerar att dela inom hela familjen!

Operatörer med kontantkort till surfplatta

Du kan även köpa abonnemang till en surfplatta du redan äger. Som ovan nämnt är det lika enkelt att bara beställa ett gratis simkort till din surfplatta. Nedan finns några exempel på bra operatörer som tillhandahåller en smidig lösning för dig!

Operatörer med kontantkort till surfplatta
Surfhastighet Nano-SIM Micro-SIM Mini-SIM Mobilnät Kolla in!
Kontantkort Surf 10-60 Mbit/s vilket simkort till iphone vilket simkort till iphone abono simkort Telia
kontantkort till bilen 7-34 Mbit/s Android Pie; U+2714 U+FE0F; Emoji Android Pie; U+2714 U+FE0F; Emoji simkort till två telefoner Tre
Simkort till iPad 7-34 Mbit/s Android Pie; U+2714 U+FE0F; Emoji hur jämför simkort Tre
Simkort med surf utan samtal 10-40 Mbit/s Beställ simkort online jämför kontantkort Simkort till bilen Tele2

Sidan innehåller annonser via direktlänkar till listade mobiloperatörer.

Clara Yun abono.se skribent

Clara Yun

Skribent

Clara har bakgrund i frilansande journalistik och är både utbildad samhällsvetare och journalist. Clara började med att vara ett bollplank i uppstarten av abono.se men är numera involverad heltid med arbetet på hemsidan. Clara använder för sitt skrivande en metod som involverar läsaren och gör det tydligt och konkret att ta till sig innehållet.

Läs mer på Clara Yun’s skribentsida.

Du kan även nå Clara på både twitter och LinkedIn.

[email protected]