abono.se – Din guide till företagsabonnemang

Bäst Företagsabonnemang Sverige 2022

[ Estimerad lästid: 6 minuter ]

Denna guide är till för dig som planerar att köpa eller byta företagsabonnemang.

Utbudet av företagsabonnemang för mobiler är stort och det finns många operatörer att välja mellan.

Här får du tips på vad du ska tänka på när du väljer abonnemang. Här jämförs även mobilabonnemang från några av de populäraste operatörerna.

Detta ger dig en översikt och underlättar ditt beslut. Ett företagsabonnemang passar alla sorters företag, oavsett storlek. Det är företagets samtals- och surfvanor som främst avgör vilken sorts abonnemang som passar bäst.

Som företagare är det oftast särskilt viktigt med obegränsad surf eftersom mobilen används flitigt i jobbet, bland annat för mejl. Om internet tar slut kan det uppstå onödiga situationer som begränsar arbetet och därför är det viktigt att tänka igenom behovet innan du tecknar ett företagsabonnemang.

Tänk även på att allmänna ångerrätten inte omfattar företagsabonnemang. Abonnemang för privatpersoner har 14 dagars ångerrätt, men om du vill ha det för ditt företagsabonnemang måste du be om det innan du tecknar abonnemanget. Du bör se till att ha det skriftligen.

Vilken mobiloperatör är bäst för företag?

För att du och ditt företag ska hitta det bästa företagsabonnemanget måste du jämföra de olika erbjudandena från operatörerna.

Innan du läser vidare om de olika operatörerna som finns på marknaden behöver du tänka igenom företagets behov och verksamhet. Tre viktiga frågor som bör besvaras är följande:

1. Hur mycket surf behöver ni?
2. Behöver ni fria samtal och sms?
3. Ringer ni många samtal till utlandet och vill ni kunna använda mobilerna utomlands ofta? Specificera om det gäller Europa eller utanför Europa.

Utöver ovanstående tre frågor bör ni även tänka igenom hur pass flexibelt abonnemang ni behöver vad gäller uppsägningstid och bindningstid.

Många operatörer erbjuder också ett stort antal tilläggstjänster utöver de grundläggande samtalen, smsen och surfen. Fundera på vad er verksamhet skulle kunna ha för behov av eventuellt ytterligare tjänster.

En av de vanligaste tilläggstjänsterna är en växel, detta ger ett professionellt intryck när kunder och samarbetspartners ringer till ditt företag. Även telefonsvarare, molntjänster, betaltjänster, surfplattor och journummer är exempel på populära tjänster för företag.

Operatörer som erbjuder företagsabonnemang inkluderar bland annat Telia, Telenor, Tele2, Hallon, Telness och Tre. Telia har länge varit den ledande mobiloperatören på företagssidan och erbjuder många företagslösningar med mycket bra täckning.

Norska Telenor erbjuder företagsabonnemang med mycket surf och möjlighet att lägga till många olika sorters tjänster. Tele2 är särskilt bra för företag som letar efter helhetslösningar med bra priser på hårdvara, exempelvis surfplattor.

Tre är den tredje största mobiloperatören och erbjuder många olika företagslösningar. Hallon är det billigaste alternativet och företaget Telness är en helt ny digital operatör på marknaden.

Prisskillnader mellan olika mobiloperatörer för företag

Hallon erbjuder de billigaste företagsabonnemangen. Operatören är känd för dess enkla och flexibla lösningar till mycket förmånliga priser.

Abonnemangen har inga dolda avgifter eller pristillägg. Samtal och sms ingår i priset och dessutom kan du spara surfen. Det innebär att om du inte använder all surf en månad så kan du använda den följande månad istället.

Priset är Hallons främsta konkurrensfördel och är betydligt billigare jämfört med de andra operatörerna. Det billigaste företagsabonnemanget hos Hallon kostar 99 kronor i månaden för 6 gigabytes surf. Deras dyraste kostar 249 kronor för 100 gigabyte.

Hallons billiga priser kan jämföras med de andra operatörernas betydligt högre priser. Den enda operatören som kommer i närheten av Hallons förmånliga erbjudanden är Telenor.

För 99 kronor erbjuder Telenor 0,5 gigabyte och samtal för 0,63 öre per minut. Detta abonnemang passar enbart personer som ringer och surfar mycket lite. Operatören Tre har ett erbjudande för 249 kronor i månaden där fria samtal och sms samt obegränsat med surf inom Sverige ingår. Detta erbjudande gäller utan bindningstid. Om du väljer 24 månaders bindningstid förbättras erbjudandet men priset är detsamma.

Telness är relativt ny och helt digital mobiloperatör som enbart fokuserar på företagsabonnemang.

De skräddarsyr abonnemangen efter företags behov och verksamhet. Abonnemangen har ingen bindningstid eller dolda avgifter.

Det billigaste abonnemanget hos Telness kostar 229 kronor i månaden inklusive 2 gigabytes surf. Telias billigaste företagsabonnemang kostar 349 kronor där 10 gigabyte är inkluderat.

Telia erbjuder dock många olika företagslösningar i olika prisklasser. Det billigaste abonnemanget hos Tele2 kostar 319 kronor i månaden inklusive 3 gigabyte. Det går dock att använda surfen i 62 olika länder med detta abonnemang.

Bäst Täckning & Support för företagsabonnemang

För företag är det mycket viktigt att operatören erbjuder bra täckning samt snabb support om något problem skulle uppstå. Att ha begränsad täckning eller ett tekniskt fel kan få stora konsekvenser för verksamheten.

Därför är denna jämförelse av täckning och support viktig för flera företagare. Generellt sett erbjuder samtliga operatörer bra täckning och support, även de billigare alternativen som exempelvis Hallon. Täckningen kan dock skilja sig lite beroende på om de använder sitt egna nät eller inte.

Du kan läsa mer om vilka operatörer som använder eget nät längre ned i denna guide eller om du vill läsa om vilka operatörer som delar nät.

Om du föredrar att få hjälp i butik är Telia ett bra alternativ. De har ett vidsträckt butiksnät runtom i hela Sverige vilket gör att det alltid finns en butik nära dig. Även Tele2, Tre och Telenor har ett stort utbud av butiker över landet.

De har dock inte samma geografiska spridning som Telia, framför allt inte i de norra delarna av Sverige. Tre har två stycken 3ServiceCenter för att hjälpa kunder. Telness och Hallon sköter all support digitalt, vilket gör att priserna kan hållas nere. Deras täckning och support är mycket bra.

Mer om tilläggstjänster för företagsabonnemang

Många operatörer erbjuder företag ett stort utbud av tilläggstjänster. För vissa företag är tilläggstjänsterna den avgörande faktorn och därför får du här en översikt av de olika utbuden. Tilläggstjänsterna kan förbättra den interna kommunikationen såväl som den externa.

En av de mest efterfrågade tilläggstjänsterna är en telefonväxel vilket ger ett professionellt intryck. Det går även att göra så att samtliga företagets mobiltelefoner och fasta telefoner kan nås med samma nummer. Det går även att bestämma under vilka tider på dygnet som du är tillgänglig på företagsnumret.

Journummer, telefonsvarare och röstbrevlådor är andra populära tilläggstjänster. Även olika betallösningar, bredband, konferenslösningar, molntjänster och surfplattor är tilläggstjänster som förekommer.

Tanken med alla dessa tjänster är att underlätta det dagliga arbetet och ge bästa möjliga intryck och service till kunder.

Behovet av tilläggstjänster beror helt och hållet på företagets verksamhet. Om ni jobbar med många kunder eller har kundsupport är det viktigt att denna fungera mycket väl. För många mikroföretag och startups krävs det sällan några avancerade tjänster, men behovet kan ändras i takt med att företaget växer och utvecklas.

I prisjämförelsen var det tydligt att Telia och Tele2 var dyrare än de övriga. Vid jämförelsen av tilläggstjänster är det dock dessa två som erbjuder flest tjänster vilket kan motivera priset. Tele2 erbjuder många helhetslösningar för företag.

Dessa lösningar innefattar alla digitala delar av företaget, inklusive IT-support. Telia erbjuder många tilläggstjänster i sitt utbud vilket gör att alla typer av företag kan hitta en lösning de söker efter.

Tre och uppstickaren Telness har även många bra tjänster medan Hallon är den operatör som erbjuder minst tilläggstjänster.

Företagsabonnemang med samtal & surf i utlandet

I takt med att samhället blir allt mer digitalt blir företagen allt mer beroende av internet. Surf är därför extremt viktigt för de flesta företagare.

Hur mycket du kan surfa med ditt abonnemang beror på hur många gigabytes som ingår per månad. Priset varierar stort beroende på hur mycket som ingår. Försök därför att uppskatta den mängd du använder varje månad och välj ett abonnemang som erbjuder motsvarande.

Om du använder mycket surf varje månad kan det vara en god idé att titta på abonnemang med obegränsad mängd surf.

Globaliseringen suddar ut landgränser och öppnar upp ett behov av kommunikation mellan länder. För många företagare är utlandssamtal en del av vardagen och därför en mycket viktig faktor vid val av abonnemang.

Operatören Tre erbjuder ett företagsabonnemang som heter 3Världen Företag för 249 kronor där du kan surfa utomlands på samma sätt som i Sverige, upp till 100 gigabyte. Även samtal till Sverige och lokala samtal ingår. Detta abonnemang har dock 24 månaders bindningstid. Telia har flera tilläggstjänster vilket gör att du kan skräddarsy abonnemanget efter utlandssamtal och surf i utlandet.

Alla abonnemang hos Tele2 erbjuder surf i 62 olika länder för samma pris som i Sverige. Om du däremot vill kunna ringa obegränsat utomlands med Tele2 bör du välja deras abonnemang ”Obegränsad” för 599 kronor i månaden. Då ingår även surf utomlands.

Telenor erbjuder i sin tur detta i 41 länder i samtliga abonnemang, förutom det billigaste för 99 kronor i månaden.

På Telness hemsida kan du använda deras digitala kartverktyg för att enkelt ta reda på hur mycket det kostar att ringa och surfa i respektive land. Hallon tar avgifter för utlandssamtal.

Operatörer med eget nät

Telenor, Telia, Tele2 och Tre har sina egna nät medan Hallon och Telness är så kallade viturella operatörer som inte äger sitt nät.

Istället köper de kapacitet från de andra operatörerna. Telness använder sig av Telias nät och Hallon använder sig av Tres nät.

Telia är Sverige största mobiloperatör och driver både egna nät som inte delas med någon annan operatör samt delade nät. Tele2 är Sveriges näst största operatör men har inget nät som endast används utav dem. Samtliga Tele2-nät delas därför med andra operatörer.

Tele2 samarbetar bland annat med Telia för 3G och med Telenor för GSM. Telenor har ett eget 3G-nät och lovar täckning till 99,9 % av befolkningen.

Bolaget Tre har två stycken 3G-nät varav ett delas med Telenor vilket säkerställer täckningen. Vissa tycker att det är viktigt att operatörerna har eget nät, men tester visar att täckningen för de olika operatörerna inte skiljer sig så mycket åt.

Telia är den operatör som utmärker sig i denna kategori och den som kan anses vara mest lovande vad gäller tillgänglighet.

Jämförelse av företagsabonnemang – Sammanfattning

När du väljer företagsabonnemang måste du utgå från ditt och företagets behov.

Det finns ett stort utbud av tjänster och priser. Ju mer du betalar, desto mer får du i form av surf, utlandssamtal, tilläggstjänster och möjligheten att skräddarsy abonnemanget. Om du vill ha det billigaste alternativet är Hallon den bästa operatören.

Tre erbjuder också prisvärda abonnemang för utlandssamtal och surf i utlandet.

Telia är operatören med många olika abonnemang samt pålitlig täckning i hela landet. Om du vill ha tilläggstjänster bör du även titta på Tele2, Telenor eller uppstickaren Telness.

Clara Yun abono.se skribent

Clara Yun

Skribent

Clara har bakgrund i frilansande journalistik och är både utbildad samhällsvetare och journalist. Clara började med att vara ett bollplank i uppstarten av abono.se men är numera involverad heltid med arbetet på hemsidan. Clara använder för sitt skrivande en metod som involverar läsaren och gör det tydligt och konkret att ta till sig innehållet.

Läs mer på Clara Yun’s skribentsida.

Du kan även nå Clara på både twitter och LinkedIn.

[email protected]