Så här fungerar mobilabonnemang utomlands – Guide 2020

Hur fungerar mobilabonnemang utomlands – Guide 2020

[ Estimerad lästid: 5 minuter ]

Är det dags att ta familjen på en resa till medelhavet, begär jobbet att du gör en affärsresa till Asien eller är det bara dags att ta några månader i Amazonas för att finna dig själv?

Oavsett varför din resa tar dig utomlands är det bra om du vet hur ditt mobilabonnemang kommer att fungera när du landar.

Här har vi sammansatt en händig guide för att du ska veta allt du behöver och kan undvika oväntade kostnader.

Roaming utomlands – Det viktigaste att tänka på

När du befinner dig utomlands övergår ditt mobilabonnemang automatiskt till det så kallade ”roaming” läget så fort den upptäcker att du befinner dig i ett annat land. Roaming innebär att du använder ditt svenska abonnemang i andra länder, men det flesta abonnemang har särskilda regler för detta.

Generellt har det flesta mobilabonnemang liknande regler för roaming, men det är bra om du undersöker ifall dessa särskilt viktiga punkter täcks av det abonnemang du använder.

  • Kan ditt abonnemang användas utomlands?
  • Är datamängden du surfar för begränsad?
  • Hur mycket kostar roaming med ditt abonnemang?

Det kan kännas självklart att ditt mobilabonnemang kan användas utomlands, men detta är inte nödvändigtvis fallet.

En operatör har ingen skyldighet att erbjuda roaming utomlands, så det är viktigt att du undersöker ditt avtal för att se om så är fallet.

Mängden data som du har tillgång till varierar mycket mellan olika operatörer. Du kan i regel förvänta dig minst två GB med ett modernt abonnemang, men den övre gränsen som vissa operatörer erbjuder kan vara tiotal GB.

Men hur mycket betalar du?

Ifall du är utomlands inom EU är det lätt, en operatör får enligt EU bestämmelser inte ta ut någon extra avgift för roaming, så din kostnad bör förbli densamma som i Sverige.

Däremot har operatörer rätt att begränsa din datamängd, och sedan ta betalt för extra. När du reser utanför EU måste du undersöka din operatörs prislista, eftersom det inte finns någon bestämmelse om hur mycket en operatör får ta betalt utanför EU, om du tycker att denna data är för lite, kanske det är bättre att byta till ett nytt mobilabonnemang.

  • Din datamängd kan begränsas av din operatör.
  • Innanför EU betalar du detsamma som hemma.
  • Utanför EU bestämmer din operatör hur mycket data kostar.

Om du ringer till Sverige från utlandet

Samtal och SMS till Sverige när du befinner dig utomlands följer lätta regler att komma ihåg. Om du befinner dig inom EU är priset för samtal, sms och röstbrevlåda detsamma som om du befann dig i Sverige.

Om du däremot är utomlands och ringer någon i Sverige måste du betala enligt den prislista som din operatör tagit fram. Om du funderar på att ringa någon utanför EU medan du är i Sverige betalar du som vanligt.

Hur mycket roaming förbrukas skäligen?

Den allmänna regeln som tagits fram för roaming utomlands inkluderar bland annat definitionen för skälig användning.

Denna regel säger att en operatör har rätt att begränsa din dataanvändning om det misstänks att ditt abonnemang missbrukas eller används onormalt.

I praktiken är det ovanligt att detta sker, då regeln träder i kraft om din operatör ser att du till exempel använder din mobil mer utomlands än hemma, och då kontaktar dig om det misstänkta handlandet.

Satellit-uppkoppling kan kosta mer än väntat

När du befinner dig utomlands använder sig ditt mobilabonnemang av master för att koppla upp sig mot nätet, men det finns tillfällen när det inte har tillgång till en sådan.

Om du till exempel befinner dig på ett fartyg kan du behöva koppla dig mot mot en satellit istället. Detta kan lätt bli mycket dyrare än vanlig internetanvändning, eftersom teknologin inte har samma ekonomi för att skala upp som internet master.

För att undvika plötsliga oväntade kostnader rekommenderas du att stänga av ditt roaming helt om du befinner dig på ett fartyg eller någonstans där det inte är troligt att master finns.

Det kan även tillkomma kostnader ifall du tar emot meddelanden till din röstbrevlåda om du befinner dig på en satellituppkoppling, därför är det bra om du stänger av den funktionen också. Även telefonsamtal och SMS meddelanden måste gå genom satellituppkopplingen i den här situationen.

Begränsningar för hur mycket du kan ringa, skicka sms och surfa utomlands?

Om ditt abonnemang har obegränsade samtal och sms kan du använda detsamma för samtal och SMS inom EU, men det brukar förekomma en begränsning för mängden surf även om du hemma har ett billigt mobilabonnemang med fri surf.

Om din data är begränsad utomlands kommer din operatör att meddela dig om detta i förväg, och måste varna dig om du uppnått den gränsen. Gränsen bör vara tillräckligt hög för att täcka det flesta roaming behov.

Om du når den övre gränsen för surf utomlands är det vanligt att din operatör ger dig två alternativ för mer data.

Du kan ofta fortsätta att surfa som vanligt utan att göra någonting, men då med en avgift för den data du använder.

Det flesta operatörer erbjuder även datapaket som du kan köpa till om du nått din gräns, vilket ger dig tillgång till mer data för ett lägre totalpris per GB.

Fungerar obegränsad surf utomlands?

Om du har tillgång till obegränsad surf genom din mobiloperatör är det skyldiga att erbjuda dig en stor mängd data roaming även utomlands.

Om du befinner dig inom EU brukar en obegränsad surf hemma betyda att du har tillgång till över 10 GB datasurf.

Om du överskrider den mängden behöver du betala en liten avgift, men en mobiloperatör ska sätta sin datamängd för att skäligen täcka alla tänkbara surfbehov för någon som har obegränsad surf.

Den minsta mängden data du kan få tillgång till är uträknad på hur mycket du betalar för din surf hemma. Det högsta pris som en operatör kan ta betalt för 1 GB data utomlands är ungefär 7.7 euro, därför kan du ta din abonnemangskostnad och dela detta med denna siffra för att få veta vad det minsta datasurf du kan få är.

Om ditt abonnemang kostar 70 euro i månaden har du minst tio gigabyte att surfa för.

Är det skillnad när du ringer andra operatörer utomlands?

Nej, lyckligtvis! När du ringer eller SMSar andra telefoner medan du befinner dig i EU, och dem du ringer också är det, behandlas din kommunikation precis som om ni båda fortfarande befann er inom Sverige.

Inga extra avgifter eller regler tillkommer ifall ni har olika operatörer, dessa regler gäller för alla mobiloperatörer i Sverige. Om du har särskilda samtalsminuter till förfogande till andra nummer med samma operatör kan dessa dras av istället för roaming minuter.

Låt dig inte missa något och få en stor räkning!

Det är viktigt att du tänker på allt som har att göra med mobilabonnemang när du reser utomlands, men lyckligtvis har du vår guide för att täcka det mesta som kan hända.

Det hörs ibland berättelser om kunder som inte vetat vad reglerna varit för roaming och som dragit på sig räkningar och skulder på flera tusentals kronor för sin data användning.

Var säker på att det inte blir du!

Clara Yun abono.se skribent

Clara Yun

Skribent

Clara har bakgrund i frilansande journalistik och är både utbildad samhällsvetare och journalist. Clara började med att vara ett bollplank i uppstarten av abono.se men är numera involverad heltid med arbetet på hemsidan. Clara använder för sitt skrivande en metod som involverar läsaren och gör det tydligt och konkret att ta till sig innehållet.

Läs mer på Clara Yun’s skribentsida.

Du kan även nå Clara på både twitter och LinkedIn.

[email protected]